KV Társulat/Trafó - Caryl Churchill: Földi paradicsom

Földi paradicsom

  • Betekintő 0

Caryl Churchill  Földi paradicsom (Cloud nine) c. műve abszurd humorú tragikomédia. Az évszázadokon átívelő családtörténet témája univerzális: a nő és a férfi családban betöltött szerepét két különböző társadalmi közegbe és korszakba helyezve vizsgálja.

Az első felvonás egy brit gyarmaton játszódik a XIX. században Afrikában,  a második a 80-as években valahol Angliában, de a szereplők ugyanazok – a két felvonás között csak egy generációnyit öregszenek.  Időközben a társadalmi kötöttségek fellazulnak, a megkérdőjelezhetetlennek tűnő nemi szerepek megkérdőjeleződnek, az új kapcsolati struktúrák vitába szállnak a hagyományos családmodellel. A második rész olyan korban játszódik, ahol a társadalom – elvileg – elfogadóbb és nyitottabb a szexuális identitáskeresés iránt. A szereplők mégis kétségbeesetten keresik különféle formációkkal kísérletezve a működőképes kapcsolatot és ideális családmodellt. A zavarodottság és a magány talán a mában még szomorúbb, mint az első részben… Churchill darabja olyan, mint az elmúlt kétszáz év nagy szexuális csoportterápiája; a darabban a nemi szerepek tudatosan és pontos céllal keverednek, számtalan komikus helyzetet szülve.
A KV Társulat 10. évadjának kiemelkedő eseményes volt, hogy Caryl Churchill világhírű, de Magyarországon sosem játszott darabját bemutatta. A szerzőt a Writers' Guild (A Brit Írók Céhe) 2018-ban Életműdíjjal tüntette ki.
 

A bemutató és a további előadások a Casarotto Ramsay & Associates Ltd hozzájárulásával valósulnak meg.